‘I am Francisco Vasquez Garcia, I am welcome to Almería’….In de aanstekelijke oorwurm ‘Fiesta’ bezingen The Pogues Almería, een havenstad in Zuidoost-Spanje, bekend om zijn Arabische invloeden en belangrijke vertrekbasis naar Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika.
Hoewel The Pogues Almería bejubelen (de fiestas daar zijn hen blijkbaar wel heel goed bevallen), is deze stad niet meteen een parel aan de Andalusische kroon. Vergeleken met toppers zoals Sevilla, Granada, Cordoba en Ronda heeft Almería op het eerste zicht immers weinig te bieden. Vakantiegangers in nabij gelegen badplaatsen zoals Roquetas de Mar en Aguadulce laten de stad dan ook meestal links liggen.
 Terecht? Ik vind eigenlijk van niet. Want als je de moeite neemt om Almería beter te leren kennen en er de oppervlakkige onaantrekkelijkheid van afschraapt,  ontdek je verrassende hoekjes en kantjes. En merk je dat de stad ook haar recht heeft op welgemeende complimentjes.
Een vriendin van me die al jaren in de regio woont, nam me mee op sleeptouw naar een aantal plekjes die me konden bekoren.

Standbeeld John Lennon

Net als Havana en Liverpool heeft ook Almería een standbeeld van John Lennon. Opgedragen aan The Beatles ter herinnering aan hun verblijf in Almería tijdens het draaien van de film ‘How I won the War’ in 1966. Naar verluidt schreef John Lennon hier toen ook de song “Strawberry Fields Forever”. Ik schatte meteen in dat het in de sixties moet geweest zijn, aan de hand van zijn korte haarsnit. 
Het beeld staat op de Plaza de las Flores, in het historische centrum van de stad. Niet zover van de Passeo del Almería, de hoofdstraat. Vreemd genoeg zag ik geen enkele pijl of bewegwijzering die erheen leidt dus het was een verrassing om er plots voor te staan.
Het is een mooi beeld en erg uitnodigend om ernaast te zitten. En net als enkele andere toerist, ging ik er graag mee op de foto. 

Standbeeld van John Lennon in Almería

Hangslotjes

In Parijs en Lanzarote zag ik ze al hangen, de liefdesslotjes, geklemd aan bruggen en leuningen. Een rage die niet altijd zonder gevaar is want constructies kunnen het begeven onder het gewicht van het metaal.
Sommigen zien het als een uiting van romantiek, anderen beschouwen het als een regelrechte daad van vandalisme. Hoe dan ook, het is een wereldwijde trend die op een bepaald moment ook in Almería opdook. En meteen door de stad omarmd werd.
Op de Plaza Campoamor (toepasselijke naam) heeft het gemeentebestuur (de Ayuntamiento) namelijk een raamwerk geïnstalleerd rond het monument van San Valentin. Op die manier wordt er verstandig en gestructureerd omgesprongen met het fenomeen.

De liefdesslotjes in Almería

La Casa del Poeta

Calle José Ángel Valente 7 is het adres van La Casa del Poeta, het huis van de dichter die jawel, José Ángel Valente heet. Hij leefde van 1929 tot 2000 en was een van de meest gerenommeerde Spaanse intellectuelen in de tweede helft van de twintigste eeuw.
In de verschillende kamers worden het leven en het werk van de dichter belicht met veel aandacht voor de invloed die Almería op hem uitoefende. Gratis ingang en leuk tussendoortje.

La Casa de Poeta in Almeria. Huis van de dichter José Ángel Valente

Centro de Interpretación Patrimonial de Almería

Dit museum, ook wel het CIP genoemd,  is gewijd aan de lokale geschiedenis en belicht de overgang die Almería meemaakte van het moslimtijdperk naar nu. Het is een ruim en licht gebouw, erg aangenaam om in rond te lopen. Helemaal leuk is het platte dakterras waar je zomaar op kunt en dat je op een geweldig uitzicht trakteert. Een 360 graden view op Almería.

Centro de Interpretación Patrimonial de Almería

Plaza de la Constitución

Het museum ligt op het Plaza de la Constitución, een vierkant plein waar zich tijdens het moslimtijdperk de souks bevonden. Nu herbergt het, naast het CIP, het Monument voor de Martelaren van Vrijheid  en het hoofdkantoor van de gemeenteraad en. Net op het moment dat wij er waren staat een groepje boze inwoners ervoor te betogen. Blijkbaar hadden ze een tijdje geen elektriciteit.

Plaza de la Constitución in Almería.

Alcazaba

Boven de stad torent het Alcazaba uit, de grootste citadel die door de Arabieren in Spanje werd gebouwd. De wandeling erheen is ook al mooi, langs gekleurde huizen en knusse winkeltjes.
Om het hele Alcazaba te bezoeken heb je toch minstens een uur nodig. Het is een goed onderhouden complex dat wat doet denken aan het Alhambra in Granada. Minder spectaculair maar toch zeker de moeite waard. Waterpartijen, tuinen, oude huizen, archeologische vondsten… Veel te zien. Iets minder geslaagd was de film die in een bepaalde ruimte getoond wordt. Door de akoestiek was de commentaarstem nauwelijks te begrijpen.
Helemaal mega vond ik het zicht op de stad en meer bepaald op La Chanca (de zigeunerwijk in Almería) en op de Cable ingles, indrukwekkende industriële archeologie. Ook hier gratis toegang.

Het Alcazaba in Almería.

De Kathedraal

Indrukwekkend, goed onderhouden en gebouwd op een plek waar vroeger een moskee stond. Ze heeft een beetje een typisch uiterlijk. Niet meteen het sierlijke van een  kathedraal maar eerder een bonkige uitstraling. De allure van een versterkte burcht met dikke muren. Met een reden blijkbaar want de kathedraal werd vroeger vaak belegerd en heeft dus in de loop de eeuwen heel wat aanvallen getrotseerd.
Mits betaling van € 5 kan je ze binnenin bezoeken. Ik had ze al gezien dus heb het deze keer niet gedaan maar wat ik me wel herinner is dat het de moeite waard is.

Kathedraal van Almería.

Casa Puga: de oudste tapabar van Almería

Onze laatste stop en must als je in de stad bent. Toen we aankwamen leek het alsof ze gesloten was. Normaal gezien staan de deuren van tapasbars uitnodigend open maar die van Casa Puga was gesloten. Gelukkig waren we zo slim om toch eens te proberen en met resultaat.
Het is een kleine ruimte die de drukke, levendige Spaanse sfeer uitademt. Mooie inrichting en heerlijke tapas die je bij je drankje krijgt. Met een drietal stuks had ik gegeten. Leuk detail: de obers houden de consumpties op een originele manier bij. Niet via tablets of een gesofisticeerde kassa maar gewoon door middel van streepjes op de toog. Authentieker kan echt niet.

Casa Puga: de oudste tapabar van Almería

Nog enkele weetjes:

  • Almería betekent in het Arabisch ‘Spiegel van de zee’
  • Het is heerlijk om erin rond te lopen. Niet overspoeld door toeristen dus je kunt alles goed bekijken
  • De regio telt de meeste zonuren van Europa
  • Er zijn nog een pak andere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld
    • La casa del cine met een aparte kamer gewijd aan John Lennon
    • De centrale markt
    • Het museum van Almería
    • Museo Refugio de la Guerra Civil….

Website: https://www.turismodeAlmería.org/