Ziezo. Mijn persoonlijke travel map is bijgewerkt. Land nummer 58 is ingekleurd en aan mijn lijstje toegevoegd. New kid on the block is deze keer Letland, het middenste van de 3 Baltische staten en tot voor kort onbekend terrein voor mij. Dankzij een geslaagde citytrip naar Riga is dit nu verleden tijd. Het was megaleuk, Riga heeft ons echt verrast. Ik neem je even mee.


Dag 1

In de late ochtend landt onze vlucht in Riga. We nemen de lokale bus naar het centrum en leggen het laatste stukje te voet af. Nadat we onze bagage in het hotel gedropt hebben, wandelen we richting oude stad. Algauw valt ons op hoe netjes en ruim Riga wel is. De straten en voetpaden zijn breed en alles geeft een georganiseerde indruk.
Na een lichte lunch duiken we Riga Old Town in. Een waar Art Nouveau openlucht museum. Statige huizen met prachtige gevels, al dan niet versierd. Overal staan er Jugendstilgebouwen. Iemand met een  beetje arcitecturale achtergrond,  zal meteen ook andere bouwstijlen spotten: gotiek, barok, classicisme, modernisme. Maar kenner of niet: het is super om erin rond te wandelen. Pittoreske straten, mooie pleinen …. Terecht behoort dit gedeelte van Riga tot het UNESCO Werelderfgoed.

Riga Old Town Riga straatmuzikant

 

Het is  de tweede helft van oktober en we hebben mazzel met het weer.  Een stralend herfstzonnetje, 17 graden en een blauwe hemel. Perfecte omstandigheden om op het einde van de namiddag een terrasje mee te pikken.

Dag 2

De volgende dag beginnen we in de centrale markt van Riga: een complex van 5 grote hallen dat tot de grootste levensmiddelenmarkt van Europa hoort en ook UNESCO werelderfgoed is. Elke ruimte in de hallen heeft zijn specialisatie: vis, groente en fruit, vlees, zuivel, brood… Het is er brandschoon en de etenswaren staan heel mooi uitgestald. Rondom de indoor markt is er ook een outdoor versie waar naast etenswaren ook handcraft enz. wordt verkocht. Het is niet enkel een trekpleisters voor toeristen. Ook de lokale bevolking komt er graag. Behoorlijk evident gezien de interessante prijzen.

Centrale markt in Riga

Een van de hallen in de centrale markt

Vervolgens doorkruisen we weer de Oude Stad en lopen we langs het Kattenhuis: een huis met twee torens waar op elk van een zwarte kat balanceert. We nemen een kijkje in de Petruskerk en lunchen bij de Kruittoren.

Kattenhuis in Riga

Het Kattenhuis

In de namiddag lopen we langs het Vrijheidsmonument, de beroemdste dame van Riga. Milda heet ze, het vrouwelijke beeld dat op een hoge sokkel boven de stad uittorent en met beide handen drie sterren omhoog houdt. Het monument dateert van 1935 en heeft als bij wonder de Duitse en Russische bezettingen overleefd.

Vrijheidsmonumen,t in Riga

Het Vrijheidsmonument

Iets verder ligt het Museum van de bezetting van Letland, een van de belangrijkste van Letland en gewijd aan de Duitse en Russische bezettingsperiode (1940 – 1991). Het is een van de plekken in Riga met een hoog Sovjetgehalte qua inrichting. Vrij klein maar er valt veel te zien en te lezen.
Net als een aantal andere musea in Riga is de toegang gratis. Er wordt wel gevraagd om een donatie te geven wat we dan na afloop ook doen.

Een beetje verder komen we aan bij de Geboorte van Christus-kathedraal, de grootste orthodoxe van de Baltische Staten. Mooie gevel en ook het kleurrijke interieur is de moeite waard.

Geboorte van Christus-kathedraal in Riga

Geboorte van Christus-kathedraal

Eten doen we ‘s avonds in een van de Lido restaurantjes die verspreid over de stad liggen. Behoorlijk goed aangeschreven en ook op de bus hoorden we goeie commentaren. Het zijn een soort buffeten met heel wat lokale specialiteiten. Het concept wordt verduidelijkt op hun website (EN).
Mij valt het echter wat tegen. Misschien had ik net even pech. Nu duur is het niet, mijn schotel met drankje kost € 7,45.

Dag 3

Op de laatste dag van ons verblijf laten we Riga even voor wat het is en nemen we de trein naar Jürmala, en langgrekte populaire badplaats die echt de moeite waard is. Geen torenhoge flatgebouwen of schreeuwerige accomodaties. Jürmala is op en top charmant met zijn houten huisjes en aangename wandelstraten. Ook hier weer veel rust en ruimte. De stranden zijn prachtig en het aanpalende dennenwoud is aangenaam om in rond te dwalen.

Enkele foto’s:

Huis in Jürmala

Typisch huis in Jürmala

Strand van Jürmala

De Oostzee

Waarom naar Riga gaan?

  • Goedkope arrangementen. Niet alleen je verblijf en vlucht maar ook ter plaatse is het iets goedkoper. Vliegtickets naar Riga zijn niet duur en je kan voor een behoorlijk lage prijs een hotel huren. TUI Nederland biedt er een aantal interessante aan.
  • Goed beheersbaar. Riga is niet heel erg groot dus perfect voor enkele dagen.
  • Niet overspoeld door toeristen. Nergens staan er ellenlange rijen of is het drummen geblazen.
  • Veel afwisseling: musea, kerken, architectuur, parken…..
  • Genoeg uitwijkmogelijkheden naar bezienswaardigheden buiten de stad.

 

Reisgidsen

Literatuur