Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

Non-fictie die eigenlijk gewoon fictie kan zijn. Het waargebeurde verhaal in dit boek spreekt zo tot de verbeelding dat het adjectief ‘wonderlijk’ in de titel een understatement is. Perfect scenario voor een film en een feel good story die eigenlijk feel best is. Een echte aanrader, deze biografische pageturner!

Waarover gaat het?

Hoofdfiguur is PK, een jongetje uit een dorpje bij de Indiase jungle. Bij zijn geboorte klonk de profetie dat hij zal trouwen met een muzikaal meisje uit een ander land en met het sterrenbeeld ‘Stier’.
PK groeit op als onraakbare, de allerlaagste rang in het Indiase kastensysteem. Zijn kindertijd en jeugd zijn bikkelhard maar PK is een vechtertje. Gezegend met een uitgesproken artistiek talent, een gave die hem erg ver brengt. Niet alleen letterlijk (hij begint te werken als straatkunstenaar in Delhi) maar ook figuurlijk. Als tekenaar van enkele prominente figuren, waaronder de premier Indira Gandhi, verschijnt hij regelmatig in de kranten.
Op een dag vraagt Lotta, een jonge Zweedse vrouw, of hij haar portret wil tekenen. Deze ontmoeting is het begin van hun relatie die heel wat afstand moet overbruggen. Maar voor PK is ze het waard want zij is de persoon die bij zijn geboorte aangekondigd werd.
Nadat Lotta teruggekeerd is naar haar thuisland, besluit PK naar haar toe te gaan. Het enige betaalbare vervoermiddel voor hem is een gammele fiets. PK begint aan een loodzware tocht doorheen verschillende landen, een avontuurlijke reis met heel wat ontberingen, naar de vrouw waarvan hij houdt.

Wat vond ik ervan?

In de winkel viel het boek meteen op omwille van de geslaagde cover. Origineel, opvallend en vrolijk. Ik had eerst gedacht dat het om een grappig boek zou gaan, maar dat is het niet.
In tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden, begint de fietstocht pas in het midden van het boek. Eerst wordt het leven van PK uitgebreid verhaald. Op een onderhoudende manier, de Zweedse auteur PerJ Andersson heeft namelijk een heel fijne schrijfstijl. Het is bovendien duidelijk dat hij een echte Indiakenner is. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de maatschappelijke problematiek en politieke ontwikkelingen. Wat het boek natuurlijk heel interessant en leerrijk maakt.

Hoe verder ik in het boek vorderde, des te intrigerender ik het vond. Het is een verhaal over volhouden, in jezelf geloven, moed en liefde. Heel fijn en boeiend om te lezen. Niet enkel omdat het echt gebeurd is maar ook omdat PK en Lotta geweldig fijne en heel positieve mensen lijken.  Oordeel zelf even: op nationalgraphic staat een heel open interview met hen.

En kijk ook eens naar onderstaand interview dat bij de BBC is opgenomen:

Details

  • Taal: Nederlands
  • Aantal pagina’s: 304
  • Bindwijze: paperback
  • Prijs: € 11,99
  • Online bestellen en alvast een stukje lezen kan bij bol.com en bookspot.be. Ook verkrijgbaar als ebook (€ 12,99).
Deze blogpost bevat affiliate links. Meer info vind je in de disclaimer.