Bij sommige mensen doet de naam Keith Haring niet onmiddellijk een belletje rinkelen maar als je foto’s van zijn werken ziet, ken je hem ongetwijfeld.
In zijn korte maar intense carrière creëerde hij een typische stijl die iets tijdloos heeft en hem wereldberoemd maakte. Bovendien is zijn nalatenschap niet alleen doordrenkt van activisme en maatschappijkritiek, het is ook stevig gekleurd door de woelige jaren tachtig. Bij het bekijken van bepaalde werken word je dus meegezogen naar het einde van de vorige eeuw.
In de Bozar in Brussel loopt tot 21 juli een retrospectieve van deze Amerikaanse legende. 85 werken zijn er te bewonderen, gaande van tekeningen, schilderijen tot video’s, murals etc… We gingen erheen en vonden het echt de moeite waard.
Geniaal tumult
Aangekomen bij Bozar merken we dat we niet de enige zijn met dit idee. Ik vrees er even voor als ik de lange rij aan de kassa zie maar eens binnen kunnen we toch alles goed bekijken. Elkaar verdringen is er gelukkig niet bij.
De tentoonstelling spreidt zich uit over een aantal ruimtes. Bij het binnenkomen krijg ik al een glimlach op mijn gezicht bij het zien van een Micky Mouse in een tv-toestel. Uit de beginperiode van Haring. Blijkbaar was Walt Disney een van zijn inspiratiebronnen.
Heel fascinerend vind ik de film in de eerste zaal waarin Keith Haring aan het werk was. Ook al is de opname volgens mij versneld, het is ongelooflijk hoe vlug hij te werk ging. Wat een energie kwam er uit die man. Met een doeltreffende en doortastende zekerheid vulde hij grote vlakken met figuren die zo typisch zijn aan zijn stijl.
Er zijn heel wat werken die ik herken. Met de regelmatig terugkomende iconische elementen: blaffende honden, vliegende schotels, zwaar omlijnde duikelende mannetjes.….
Dat Haring overal schilderde, is duidelijk: in metrostations , op gebouwen, op straat en zelfs op de motorkap van een taxi.
Het is echt leuk om doorheen de zalen te gaan. Dankzij gedetailleerde uitleg en heel veel materiaal beschikbaar krijgen we een goed beeld van zijn nalatenschap, zijn intense leven en stormachtige carrière. Er hangen schilderijen, tekeningen, creaties op dekzeil, platenhoezen….
Enkele beelden:
Keith Haring en de wereld
Het werk van Keith Haring is energiek, toegankelijk, speels en lichtvoetig. Zijn stijl valt onder te brengen bij Pop-art, graffitikunst, modern art… Daarenboven was Keith een kunstenaar met een boodschap en een sterk engagement. Geld verdienen interesseerde hem niet echt. Een deel van de opbrengst van zijn kunst schonk hij namelijk aan liefdadigheidsinstellingen.
Hij uitte zijn afkeer tegen Apartheid en was actief betrokken in de strijd tegen Aids. Een ziekte waaraan hij zelf op 32-jarige leeftijd overleed.
Op een gegeven moment stuiten we op de roze driehoek, het symbool van de homo- en lesbische beweging. En kort daarbij een ander bekend werk.
Blacklight room
De laatste zaal is de blacklight room. Ik had vooraf op de website gelezen dat die omwille van de fragiliteit van de werken maar enkele tijd slots per dag toegankelijk is. Voor we de ruimte binnenwandelen lezen we dat er heel luide muziek kan zijn. Maar dit is loos alarm. Op het aangegeven tijdstop verandert enkel de verlichting naar blacklights en merken we de impact op de kleuren in de werken.
We doen ongeveer anderhalf uur over de tentoonstelling en ik ben echt blij dat ik het gezien heb. Dit is een top-expositie voor jong en oud. Mooie werken, genoeg afwisseling en heel veel context.
Wat een fenomeen was Keith Haring. Jammer dat hij zo vroeg gestorven is. Zijn nalatenschap blijft gelukkig een groot succes. De grote stroom bezoekers en de lovende kritieken zijn het bewijs.
Praktisch
De toegangsprijs bedraagt €18 maar is gratis voor houders van een museumpas. Verdere praktische info over de retrospectieve is te vinden op de website van Bozar .
20 januari 2020 op 08:20
Ik vind zijn kunst echt heerlijk om naar te kijken. Je kunt er dingen in blijven zien.
20 januari 2020 op 09:31
Niet echt mijn stijl. Ik houd meer van realisme. Maar af en toe een museum pakken is niet verkeerd.
20 januari 2020 op 09:51
zoals je al schreef… het is energiek en dat houd voor mij in …no go haha teveel prikkels en kleuren. maar als ik daar even doorheen kijk vind ik het wel heel apart!
20 januari 2020 op 14:08
ik ben jaren geelden naar de keith haring expo in de kunsthal in Rotterdam geweest. Vond hete en boeiende expo, maar vond het na verloop van tijd wel heel veel op elkaar gaan lijken. Wellicht dat er hier meer variatie is.
20 januari 2020 op 21:10
Aparte kunst, je moet ervan houden denk ik. Het is niet echt mijn stijl.
21 januari 2020 op 07:04
Oh wat gaaf! Hier zou ik wel heen willen 🙂
21 januari 2020 op 07:10
Ik vind het werk van Keith Haring altijd verrassend en mooi, mocht de tentoonstelling hier naar Nederland komen, dan ga ik graag kijken.
22 januari 2020 op 00:40
Waauw! Mooie kunstwerken maar voor mij te druk. Ik kan me wel indenken dat het heel erg interessant is hoe hij alles maakt en zijn leven is geweest.
21 januari 2020 op 07:34
Prachtig hoor dit soort kunst,ik hou er wel van
21 januari 2020 op 11:59
Dit lijkt me een heel boeiende voorstelling! Dankjewel voor het kijkje en de tip!
21 januari 2020 op 18:14
Jammer dat het zo ver weg is. Ik ben een enorme Keith Haring-fan! Ben een paar jaar geleden naar zijn tentoonstelling geweest in de Kunsthal in Rotterdam, was erg boeiend.
25 januari 2020 op 07:53
Onlangs zag ik een mooie documentaire over Keith Haring. Met zijn kunstwerken was ik art lover uiteraard al bekend, maar zijn levensverhaal kende ik nog niet. Zijn story en einde heeft indruk op mij gemaakt.
9 maart 2020 op 11:02
Het is niet direct iets wat mij aanspreekt vanwege de kleurstelling en toch wel het drukke, maar misschien als ik ergens een tentoonstelling van hem zou kunnen zien, dat ik nu wel zou gaan uit nieuwsgierigheid.