In een jaar tijd bezochten we 2 steden die elk een groots en bekend voetbalstadion hebben: Porto en Barcelona. Nu staan dergelijke trekpleisters niet meteen bovenaan mijn wishlist maar met een zoon die al jaren speelt en nauwgezet de competitie volgt, konden we moeilijk anders dan onze plicht als voetbalouder vervullen 😊.

Het moet gezegd worden: beide stadions zijn imposant, goed onderhouden en stralen het prestige van een topclub uit. Maar wijzelf hadden bij elk van hen een totaal andere bezoekerservaring. Daar waar Porto ons aangenaam verraste, viel het bezoek aan Camp Nou jammer genoeg wat tegen.

Estádio do Dragão  in Porto

Meteen na onze aankomst in Porto, nemen we de metro naar deze voetbaltempel, die iets buiten Porto ligt. Bij aankomst zien we een modern gebouw dat naar verluidt al in de prijzen gevallen is voor zijn architectuur en ecologisch beheer.
Aan de kassa kopen we tickets voor de standaard tour. De prijs valt heel goed mee. € 15 per persoon. Kinderen tot en met 12 betalen € 10. Die standaard tour omvat een begeleid bezoek aan het stadion zelf én de gelegenheid om daarna het museum te bezoeken.
We hebben nog even de tijd vooraleer de tour start dus eten en drinken we eerst iets in de ruime lobby.

Even later is het zover. Onder begeleiding van een Engelstalige gids beginnen we aan de rondleiding. Het is de eerste keer dat ik in zo’n groot stadion kom (er zijn welgeteld 50.948 zitplaaten) en het maakt wel indruk. Omdat we met een kleine groep zijn en omdat de tours begeleid worden, hebben we volop de gelegenheid overal bij te kunnen en foto’s te nemen. We komen op verschillende plekken: de tribune, de perskamer, de kleedkamer van de uitploeg…..
De gids vertelt honderduit in keurig Engels.

Estádio do Dragão in Porto

Na de tour die ongeveer 90 minuten duurt, duiken we het museum in waar een hele reeks trofeeën staan uitgestald. Op interactieve displays wordt de 120-jarige geschiedenis van FC Porto verhaald. Wat een verleden heeft die club. Ook hier is het rustig en we nemen ruim de tijd om alles goed te bekijken. Echt de moeite waard en vooral prima georganiseerd. Een aanrader!

Praktisch:

  • Officie website 
  • Je kunt je tickets online of ter plaatse aankopen (check). Check wel even online of er een stadiontour mogelijk is. Op wedstrijddagen bijvoorbeeld gaan ze niet door.
  • De stadiontours hebben een maximale capaciteit.
  • In het stadion is ook een clubshop met redelijke prijzen

Camp Nou

Andere koek is het in Campo Nou in Barcelona. Het is een drukte van jewelste bij de kassa maar vrij snel geraken we aan onze tickets. Het is allemaal vrij prijzig, heel wat duurder dan in Porto, dus we kiezen voor de standaard tickets. Geen rondleiding maar € 106 toegangsgeld voor ons viertjes is echt al duur genoeg. Met zo’n standaard ticket moet je op eigen houtje het museum en het stadion bezoeken. Het grootste in Europa, goed voor 99.050 zitjes.

We gaan met de stroom mee naar binnen, lopen door een lange gang waar we gefotografeerd worden (alles voor de commerce) en komen in een grote donkere ruimte waar het zwart ziet van het volk. Ook hier een enorm goed uitgebouwde tentoonstelling met heel wat info over de club. Jammer dat het er zo druk is want het vergt echt ellebogenwerk om bij de displays, de vitrines en de info te geraken. Maar goed, het is vakantie en we hebben tijd.

Wat opvalt is dat een deel van het museum aan Johan Cruijff is gewijd. Dit gedeelte was enkele maanden voorheen aan het museum toegevoegd en werpt een blik op de loopbaan van deze legendarische Nederlandse sterspeler.

Verder ook nog een speciale area in het teken van Messi, een hele reeks trofeeën en interactieve ruimte rond de mijlpalen in de geschiedenis van Barcelona.

We zijn even bezig met het museum en gaan dan richting stadion dat echt wel immens is. Gelukkig hebben we daar wat ruimte om rond te kijken maar zonder uitleg is dat snel achter de rug.

Camp Nou

Kort daarna verlaten we het stadion om de stad weer in te trekken. Een beetje teleurgesteld maar waarschijnlijk hadden we verkeerde verwachtingen. Het verschil met de opzet in Porto, waar we heel wat van hadden opgestoken, is groot. We hebben veel minder uit dit bezoek gehaald en hebben zo goed als het dubbele betaald.

Praktisch: