Enkele dagen geleden kocht ik op een rommelmarkt het boek ‘De blauwe bloem’ van Penelope Fitzgerald. Een gloednieuw exemplaar dat blijkbaar de verkoper niet interessseerde want geen enkele bladzijde was beduimeld. Zelfs het originele prijsetiket plakte nog op de kaft.
Ik werd getriggerd door de beschrijving op de achterflap. Citaten met niks dan lof, onder meer van The New York Times. En ook een vermelding dat de schrijfster de National Book Critics Circle Award(VS) gewonnen had. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en thuisgekomen besloot ik meteen mijn leeshonger te stillen.
Waar gaat het over?
Als lezer word je twee keer gecatapulteerd. Zowel over de landgrenzen heen als terug in de tijd. Het verhaal speelt zich namelijk af in het Duitsland van de 18de eeuw. Centrale figuur in het boek is Friedrich von Hardenberg. Zoon van verarmde adel en in de wandeling Frits genoemd. Een intelligente student en tegelijk een romantische ziel die zich ontpopt als dichter. Frits wordt hopeloos verliefd op de twaalfjarige Sophie, een doorsnee meisje maar voor Frits is ze de vrouw van zijn leven. Tot ontzetting van zijn familie trouwt hij met haar. Het huwelijk is echter geen lang leven beschoren. Kort na haar vijftende verjaardag sterft Sophie aan tering.
Het verhaal is gebaseerd op het leven van een Duitse auteur die echt geleefd heeft, tijdens de periode van de romantiek. Georg Friedrich Philipp Freiherr von Hardenberg, een dichter die onder het pseudoniem Novalis in zijn korte leven een heel oeuvre tot stand bracht. Novalis leefde van 1772 tot 1801.
Voor het boek heeft de auteur heel wat research gedaan. Penelope Fitzegarld dook in al de brieven en dagboeken van de dichter om zo tot meer inzicht te komen. Niet alleen in de ziel van Novalis maar ook in het dagelijkste leven uit die tijd. ‘De blauwe bloem’ kan je dus naast biografische literatuur ook beschouwen als een historische roman en in die stijl is het ook geschreven.
De auteur
Opmerkelijk en en intrigerender dan het boek is de schrijfster zelf.. Penelope Fitzegerald is een laatbloeiertje. ‘De blauwe bloem’ schreef ze op haar 78ste!
Ze kwam uit een intellectuele familie en was zelf een briljant studente. Haar ambitie was om schrijfster te worden maar door een hoop tegenslagen werden die plannen een hele tijd on hold gezet. Haar man was een oorlogsverteraan die kampte met een drankprobleem. Penelope en haar gezin kwamen terecht in bittere armoede en ze deed allerlei baantjes om te overleven. Een daarvan was les geven op een meisjesinternaat. Onder meer Camilla Parker Bowles zat ooit in haar klas.
Pas op haar 58ste publiceerde ze haar eerste boek en bouwde ze alsnog een succesvolle literaire carrière uit. Ze overleed in 2000 op 84-jarige leeftijd en is nog steeds een populaire auteur. Ook over haar leven is een boek geschreven.
Details
- Uitvoering : Paperback
- Uitgeverij: Karmijn
- Aantal pagina’s : 304
- Verschijningsdatum : 15-11-2015
- Prijs: € 19,95
- Verkrijgbaar bij bol.com en Bookspot
12 september 2018 op 00:10
Goede review je maakt me nieuwsgierig naar het boek.
12 september 2018 op 05:33
Nog nooit van het boek gehoord. Klinkt wel leuk.
12 september 2018 op 10:22
Wat gaaf dat ze op latere leeftijd toch de stoute schoenen heeft aangetrokken en echt is gaan schrijven! Heel stoer. Leuke review! Ik ben zelf ook graag op de rommelmarkt te vinden, dus als ik deze een keertje tegenkom neem ik hem mee (ik koop romans eigenlijk nooit nieuw).
12 september 2018 op 10:44
ken het boek en de schrijfster niet maar je maakt me wel nieuwsgierig
12 september 2018 op 13:04
Ik had nog nooit van het boek en de schrijfster gehoord, maar heb het wel op mijn lijstje gezet. Bedankt voor de tip 🙂
14 september 2018 op 08:15
klinkt heel erg goed. De dichter Novalis ooit geleen tijdens de Duitse lessen…eeeuwen geleden. Leuk om op die manier iets over hem te weten te komen
14 september 2018 op 09:08
Ben verder nog onbekend met het boek, maar wie weet in de toekomst!
15 september 2018 op 21:36
Leuke revieuw! Lijkt me een leuk boek!
18 september 2018 op 06:54
ook al ben ik niet echt een lezer maak je me wel benieuwd naar het boek!
29 september 2018 op 03:55
Klinkt niet verkeerd. Ik lees eigenlijk alleen op vakantie, maar mss gaat t op nn volgende reis dan mee.
30 september 2018 op 18:32
Lijkt me een erg leuk boek! Ik heb ook veel boeken (en ook echte pareltjes daartussen) van rommelmarkten en kringloopwinkels. Heerlijk!
30 september 2018 op 18:38
Wauw 78 jaar en dan nog zo’n mooi boek schrijven. Meer dan respect 😉