Dit is beslist een van de mooiste wandeltochten in Zuid-Europa en een aanrader voor iedereen die getrakteerd wil worden op adembenemende zichten. Walkways Paiva ligt in Portugal, vlakbij het stadje Arouca, niet ver van Porto. Perfect combineerbaar met een citytrip dus. Of een prima gelegenheid om een strandvakantie wat op te fleuren met unieke landschappen.

Via de Walkways wandel je van Espiunca naar Areinho. Of van Areinho naar Espiunca. Dat kan je zelf kiezen. Vanuit Areinho gaat het wel stroomafwaarts, wat iets makkelijker is.

De tocht is 8 kilometer lang en voert je door ruwe, ongerepte natuur, langs de linkeroever van de rivier Piava. Het pad is behoorlijk uniek: het bestaat namelijk uit houten paden en trappen, die makkelijk begaanbaar zijn, vanuit de lucht behoorlijk spectaculair ogen en perfect passen in het dramatische landschap. Geregeld zijn er uitkijkposten om het uitzicht te bewonderen. Let ook op de watervallen en de grote verscheidenheid aan flora.

Er is geen tijdslimiet behalve de openings- en sluitingstijd. Maar op 2,30 uur kan je de afstand makkelijk afleggen. Op hun website wordt de wandeling als moeilijk ervaren maar die indruk had ik niet. Je kan het echt rustig aandoen. Er staan her en der borden met uitleg en wat helemaal leuk is, is het strandje halverwege, met zwemgelegenheid. Zeker welkom op snikhete dagen.

De meesten houden het bij de 8 km en nemen aan het eindpunt een taxi naar het beginpunt, voor het geval hun auto daar staat. Doorwinterde wandelaars doen de heen-en terugtocht, zo’n 16 km in het totaal.

Heel belangrijk: boek vooraf via hun website of in het toeristisch bureau in Arouca! Anders ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite, zeker op drukke dagen. Ze beperken namelijk het aantal bezoekers tot 3500 per dag.
En reken het zeker tot de categorie goedkope uitstapjes. Je betaalt immers maar € 1 toegang.

Enkele tips en wat praktische info:
  • Zwemspullen niet vergeten
  • Neem ook wat te drinken mee. Enkel aan de in- en uitgang is een drankstalletje.
  • Openingsuren:
    • zomer (april – oktober): 07.30 tot 20.00 uur
    • winter (November – maart): 09.00 tot 17.00 uur
  • Onderweg zijn er noodtelefoons (hopelijk heb je ze niet nodig maar zo weet je het toch)
  • Comfortabele kleding en schoenen zijn een must

Portugal is een heerlijk land om op eigen kracht te bezoeken en Porto is een prima uitvalbasis. Wat denk je bijvoorbeeld van deze inspirerende rondreis? Het land heft zoveel te bieden: een hartelijke bevolking, mooie natuur, heel wat bezienswaardigheden en last but not least, een heerlijke keuken. Bacelhau, sardientjes, gegrilde kip met piri-piri saus

Nog wat beelden van de Walkways Paiva: