Vakantiebestemming gekozen en vliegtickets of een package reis geboekt? Vergeet niet tijdig de geldigheid van je identiteitskaart en/of paspoort na te gaan en te controleren of je een visum nodig hebt en of je dit dan best van tevoren aanschaft. De regelgeving verschilt namelijk van land tot land en kan ook variëren naargelang het type verblijfsduur. Wijzelf vertrekken bijvoorbeeld over enkele weken met vakantie naar Thailand en hoeven in ons geval geen visum aan te vragen. We verblijven er namelijk minder dan 30 dagen, gaan er niet heen om te werken of te studeren en hebben een Belgische identiteitskaart.

In het pre-internet tijdperk moest je soms naar een ambassade of een consulaat om een visum aan te vragen. Met een beetje geluk kreeg je dat meteen. Maar het is me ook overkomen dat ik de dag erop mocht terugkeren om de documenten af te halen. Best een omslachtige procedure en niet meteen een pretje als je wat verder woont. Gelukkig kan je nu heel makkelijk voor een aantal landen online een visum aanvragen. Op elk tijdstip van de dag, vanuit je luie stoel. Geen verplaatsingen meer, de benodigde documenten worden je elektronisch of per post toegestuurd. Heel wat tijdwinst en bovendien vertrek je met een gerust hart op reis.

Turkije

Een erg populaire vakantieoord bij Belgen en Nederlanders. Eind jaren 90 werkte ik er als reisleidster en toen konden reizigers eenvoudig een papieren visum aankopen bij aankomst op de luchthaven. Ik herinner me nog de vaak lange rijen bij de douane. De Turkse autoriteiten hebben hiermee komaf gemaakt door in 2014 over te schakelen op een digitaal visum. Het e-visum dus, dat online aangevraagd kan worden. Naar verluidt is het tegenwoordig niet meer mogelijk om op de luchthaven een Turks visum te kopen en ben je dus verplicht dit vooraf online te regelen.

Op zich heeft het niks dan voordelen. Je regelt het in een mum van tijd van thuis uit, de aanvraag kan 24/7 en de wachttijden aan de grenscontrole zijn serieus ingekort. Alle info is aan de douane namelijk digitaal voorhanden. Aan de hand van je paspoort of identiteitskaart kan meteen gecheckt worden of je een e-visum hebt of niet. Je hoeft het enkel op verzoek te tonen.

e-visum online aanvragen via visumbuitenland.be

Zo’n e-visum voor Turkije vraag je makkelijk aan via visumbuitenland.be. Een gestructureerde site waar alles netjes wordt uitgelegd, in het Nederlands.
De aanvraagprocedure voor Turkije is eenvoudig: 

  • Je vult het online formulier in. Duur: circa 5 minuten. Hou je identiteitskaart of paspoort bij de hand
  • Betalen kan via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.
  • Je ontvangt het e-visum per e-mail

In beeld:

Ook interessant:

Visum buitenland

Je vindt op visumbuitenland.be niet enkel de richtlijnen voor Turkije. Ze helpen je ook bijvoorbeeld met vereiste reistoestemmingen zoals een ESTA (voor de Verenigde Staten) en een ETA (voor Canada). Verder kun je er ook online een visum aanvragen voor India, Egypte, Vietnam, Australië, Sri Lanka, Kenia, Myanmar, Cambodja, China, Rusland, Cuba, Indonesië en Thailand. Voor dat laatste indien nodig natuurlijk. Voor sommige landen is het een e-visum, andere staten willen nog steeds een papieren exemplaar. Het visum voor Cuba bijvoorbeeld wordt per post bezorgd.

Jer visum online regelen via vu-isumbuitensland.be

Het is een eenvoudige en duidelijke site, gericht naar Belgen en Nederlanders. Ook de mobiele versie is gebruiksvriendelijk.

Kom je er niet uit, dan zijn er deze mogelijkheden:

  • Je doorzoekt de veelgestelde vragen
  • Je gaat naar de contactpagina. Daar kan je ook de status van je aanvraag opzoeken en de contactgegevens bekijken
  • Of kijk gewoon eens op hun YouTube-kanaal, met aparte instructievideo per bestemming

(Nog) niet voor elk land is de algemene info zo uitgebreid uitgewerkt als voor Turkije maar alles wat te maken heeft met formaliteiten staat helder beschreven. In het Nederlands.

Zelf moet ik momenteel niks aanvragen dus ik heb de aanvraagprocedure niet kunnen testen dus ik ben doorheen de klantencommentaren gegaan. Bij de beoordelingen over het online aanvragen van een visum via visumbuitenland.be lees ik alleen maar enthousiaste reacties. De site scoort hoog inzake aanbeveling en tevredenheid.

Wie is Visum buitenland?

Visum Buitenland is een full-service visumbureau waar een aantal experten ervoor zorgen dat reizigers de juiste documenten hebben en dus zorgeloos kunnen vertrekken. Ze krijgen dagelijks heel wat aan ragen te versterken. Niet alleen voor particuliere personen maar ook reisorganisatie. Ze streven ernaar de procedure zo eenvoudig mogelijk te houden en correcte informatie te verlenen. Lees meer over hun werkwijze.