Umbrië (Midden-Italië) telt heel wat bezienswaardigheden maar een heel bijzondere is toch wel de historische waterput die aan de rand van het stadje Orvieto ligt.
Erg aangenaam om te bezoeken bij heel warm weer. Binnenin is het namelijk lekker koel.

De put werd tussen 1527 en 1537 door de architect-ingenieur Antonio da Sangallo de Jonge van Florence aangelegd , in opdracht van Paus Clemens VII, uit vrees voor onvoldoende watervoorziening van de stad, in tijden van oorlog.

Het is behoorlijk indrukwekkend wat architecten en ingenieurs in de 16de eeuw konden opleveren. De Latijnse inscriptie ‘Quod natura munimento indiverat industria adiecit’ geeft in ieder geval hun drijfveer weer: ‘Wat de natuur mist om een monument te zijn, voegt de nijverheid eraan toe’.

De cilindervormige put is 53 meter diep, heeft een diameter van zo”n 13 meter en je kan via dubbele wenteltrappen helemaal naar beneden en boven. Er is dus een heen- en terugweg. Bedoeling was dat destijds de ezeltjes die het water naar boven moesten dragen, hun lotgenoten, die naar beneden liepen, niet moesten kruisen. En wij, toeristen, profiteren mee van dit tweegangensysteem.

De afdaling valt goed mee: via 248 treden, langs zo’n 70 vensters die het toelaten naar omhoog en naar beneden te kijken. Daarna ga je dus via een andere trap weer naar boven. In ongveer 45 minuten ben je rond.
Een aanrader met kinderen!

Praktisch:

  • Toegangsprijzen:
    • Volwassenen €5,00
    • Kinderen, studenten en senioren: €3,50
    • Gratis voor kinderen tot 6 jaar
  • Website  (Engelstalig)

Boeken:

 

Deze blogpost bevat affiliate links. Meer info vind je in de disclaimer.