Een van de mooiste paleizen die ik ooit zag, is het sprookjesachtige Palacio da Pena dat boven de Portugese stad Sintra uittorent, niet ver van Lissabon. Het is een uniek bouwwerk met torens en kantelen, geschilderd in blauw, rood en geel en rijkelijk betegeld.
Adembenemend, niet alleen omwille van de bonte architectuur maar ook door de ligging. In prachtige natuur, enkele honderden meters boven het stadscentrum.

Palacio da Pena - Sintra

We bezochten het Pena Park vorige zomer vanuit Cascais. Aangekomen in Sintra parkeerden we onze auto aan de rand van het centrum en trokken vervolgens het stadje in. Ons aanvankelijke plan om te voet naar het paleis te trekken, werd ons door de lokale bevolking sterk afgeraden en algauw wisten we waarom. De klim is behoorlijk pittig, de afstand vrij lang en midden augustus zijn de temperaturen aan de hoge kant. Ook erheen rijden met de auto doe je beter niet in het hoogseizoen. De parkeerplaatsen rond het paleis zijn namelijk heel erg schaars.

Met de bus dan maar en dat was best goed georganiseerd. De De 434 busroute is speciaal opgezet voor toeristen die Sintra bezoeken. Het traject begint bij het treinstation, gaat door het stadscentrum gaat en doet vervolgens de heuvels naar het Pena-paleis aan om dan weer terug te keren naar het treinstation. Het was aanschuiven geblazen om tickets te bemachtigen en om in de bus te geraken maar al bij al viel het nog mee.

Boven aangekomen was het een pak frisser. Het werd meteen duidelijk dat we een flink aantal metertjes gestegen waren. Na het betalen van de entrée, kan je even nog wat drinken en eten in een kleine cafeteria vlak naast de ingang.

Palacio da Pena - SintraFerdinand II van Portugal, de man van koningin Maria II van Portugal was de bouwheer van Palacio de Pena dat ooit als zomerverblijf van de Portugese koninklijke familie diende. Marie Amélie van Orléans, de laatste koningin van Portugal (in 1910 werd het land een republiek), verbleef er tot de Eerste Wereldoorlog waarna ze naar Frankrijk verhuisde. Van dan af werd het paleis een museum en sinds 1995 heeft het een plaatsje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terecht als je het mij vraagt.

Je kunt Palacio de Pena van buitenaf maar ook binnenin bezoeken. Het is een mengelmoes van stijlen wat het bont en exotisch maakt. Absoluut de moeite! waard! Alles is heel behoorlijk bewaard gebleven en je krijgt een erg goeie indruk hoe het er vroegere aan toe ging.

Trek er een aantal uren voor uit. Zoniet een halve dag . Zeker in het hoogseizoen want dan moet je toch wat wachttijd incalculeren om het interieur te bekijken.

Tip: boek je tickets online. Je bespaart tijd aan de kassa en je geniet van online korting. Op de officiële site vind je trouwens nog heel wat praktische info.

Breng je meerdere dagen in (de buurt van) Sintra door? Lucky you! Er is een pak te zien en toe doen. Kijk maar naar het overzicht.

Nog enkele foto’s:

                   Palacio da Pena - Sintra

Palacio da Pena - Sintra