Ik ben dol op de boeken van Camilla Läckberg en heb ze nagenoeg allemaal gelezen. Met veel plezier trouwens. Op de vraag welke misdaadroman van haar nu mijn favoriete is, kan ik helaas (of is het eerder ‘gelukkkig maar’) niet antwoorden.
Het zijn stuk voor stuk pageturners van hoogstaande kwaliteit, met verrassende plotwendingen. Echte aanraders die lovend werden onthaald en internationaal verspreid zijn.

Whodunnits

De boeken van Camilla spelen zich af in haar geboortestreek, meer bepaald in het vissersplaatsje Fjällbacka aan de Zweedse Westkust. Naar eigen zeggen omdat ze deze plek het allerbeste kent en ook omdat een kleiner oord veel interessanter is op vlak van menselijke verhoudingen.
Centrale figuren zijn Erica Falck & Patrik Hedström. Erica is een energieke, ondernemende schrijfster die getrouwd is met Patrick, een politierechercheur. Zij zijn de drijvende krachten in het onderzoek naar alle misdaden. Doorheen de verschillende boeken van Camilla Läckberg loopt hun leven als een rode draad en op een gegeven moment heb je dan ook de indruk dat je hen en hun entourage begint te kennen. De personages zijn geen super hero’s maar realistisch uitgewerkte karakters met herkenbare trekjes.
In elk boek wordt een bepaald mysterie opgelost. Stuk voor stuk perfecte scenario’s voor spannende thrillerfilms en een aantal werden al verfilmd. De serie Fjällbacka Murders speelt zich ook af in Fjällbacka en is gebaseerd op de personages uit de boeken.

Tien om te lezen

Dit zijn haar 10 boeken die ik gelezen heb, chronologisch gerangschikt. Verkrijgbaar als paperback, ebook en dwarsligger. Je hoeft ze niet in deze volgorde te lezen, elk boek staat namelijk volledig op zichzelf. Enkel om het leven van de personages wat te volgen, kan het handig zijn de chronologie te respecteren.

1. IJsprinses (2006)

Ijsprinses - Camilla LäckbergEen vrouw wordt dood in een badkuip aangetroffen. Wat aanvankelijk op zelfmoord lijkt, wordt algauw heel wat ingewikkelder. Zeker als er later nog een slachtoffer valt…..
Info en een stukje lezen

2. Predikant (2007)

Predikant - Camilla LäckbergWanneer het lijk van een Duitse vrouw ontdekt wordt, blijkt ze op de skeletresten van twee andere vrouwen te liggen. Alle drie zijn ze op dezelfde manier om het leven gebracht. Een duidelijk verband maar wie zit er achter deze gruwelijke daden?
Info en een stukje lezen

3. Steenhouwer (2008)

Steenhouwer - Camilla Läckberg

Een visser uit Fjällbacka vindt het levenloze lichaam van een zevenjarig meisje. Algauw wordt het duidelijk dat ze niet verdronken is maar vermoord werd. Maar waarom? Tijdens het onderzoek blijkt het antwoord te liggen in gebeurtenissen die bijna honderd jaar geleden gebeurd zijn.
Info en een stukje lezen

4. Zusje (2008)

Zusje - Camilla LäckbergDe realityshow Fucking Tanum heeft Tanumshede bij Fjällbacka als set gekozen. Een van de deelnemers, die deelnemen aan het dagelijks leven in Tanumshede, wordt op een bepaald opgenblijk dood aangetroffen. Op een ander moment gebeurt er een dodelijk auto-ongeluk dat achteraf moord blijkt te zijn. Is er een verband?
Info en een stukje lezen

5. Oorlogskind (2009)

Oorlogskind - Camilla LäckbergErica vindt een oude nazi-medaille die haar moeder verborgen hield. De vondst blijft door haar hoofd spelen en ze gaat een oudere geschiedenisleraar bezoeken, in de hoop dat hij haar vragen kan beantwoorden. Twee dagen later wordt zijn levenloze lichaam ontdekt. Als Erika ontdekt de dagboeken van haar moeder leest, worden enkele zaken duidelijk.
Info en een stukje lezen

6. Zeemeermin (2009)

Zeemeermin - Camilla LäckbergOnderzoek naar een verdwenen man levert de politie niets op. Na een aantal maanden wordt zijn lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Een vriend van hem ontvangt die periode anonieme dreigbrieven. Beide gebeurtenissen zijn gelinkt aan elkaar en rakelen aspecten uit het verleden van Fjällbacka op.
Info en een stukje lezen

7. Vuurtorenwachter (2011)

Vuurtorenwachter - Camilla LäckbergEen lid van de gemeenteraad wordt gedood door een schot in zijn achterhoofd. Motieven voor deze daad zijn er op het eerste zicht niet. Ongeveer dezelfde periode vlucht een vrouw voor haar leven naar het kleine eiland Gråskär net buiten Fjällbacka. Een plaats die de vermoorde man had bezocht voor hij om het leven werd gebracht….
Info en een stukje lezen

8. Engeleneiland (2012)

Engeleneiland - Camillla LäckbergMet Pasen 1974 wordt een familie vermist. De enige overgebleven persoon is Ebba, de dochter, die een jaar oud is. Ze keert terug naar het eiland waar haar vader ooit met strenge hand een kostschool leidde. Al snel is haar familie het doelwit van brandstichting en wordt er gedroogd bloed onder de vloer gevonden.
Info en een stukje lezen

9. Leeuwentemmer (2015)

Leeuwentemmer - Camilla LäckbergHet slachtoffer van een verkeersongeval blijkt een meisje te zijn dat al vier maanden vermist is. En zij is niet de enige te zijn die spoorloos is. De politie doet er alles aan om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.
Info en een stukje lezen

10. Heks (2017)

Heks - Camilla LäckbergWanneer een vier jaar oud meisje verdwijnt vanop een boerderij komen herinneringen weer naar boven. Dertig jaar geleden was er al een klien meisje verdwenen van exact dezelfde boerderij. Later werd ze vermoord. Twee meisjes van dertien jaar werden toen beschuldigd van deze gruwelijke daad…..
Info en een stukje lezen

De auteur

Camilla Läcksberg is een Zweedse die samen met haar gezin in Stockholm woont en econoom van opleiding is.

Leer haar even kennen:

Leuk om te weten

De romans van Camilla Läckbeg zijn van de rangorde Nicci French. Beide zijn absolute toppers in het thrillergenre. Fans moeten zeker ‘De vrienden van Matty & andere spannende verhalen’ lezen. Een boek waarin 6 verhalen van beide auteurs gebundeld zijn. Prijs: € 7,50 voor de hardcovereditie. Info