Ze worden wel eens sprookjesachtige schoorstenen genoemd maar eigenlijk zijn het aardpiramides of hoodoos.
Deze rotspijlers met een groot rotsblok erbovenop ontstonden door erosie en zijn geologische verschijnselen die nogal een apart schouwspel opleveren. Palen met een hoedje op zou je kunnen zeggen en het lijkt wel alsof ze rechtop gehouden worden door een of andere magische natuurwet.

Best fascinerend om te zien hoe die grote blokken kunnen blijven staan dus ga er zeker eens heen als je aan het Iseomeer bent. De piramidePiramidi di Zones liggen in een groene omgeving die tot een reservaat uitgroepen werd, vlakbij Zone , een gemeente aan de noordoostelijke kant van het Iseomeer.

Er zijn piramides van verschillende omvang. De grootste is 30 meter hoog, heeft aan de voet een diameter van 8 meter en wordt van erosie beschermd door een gigantisch rotsblok van 4 meter doorsnee. Toegang tot het reservaat is gratis en er zijn korte wandelroutes. Trek wel stevige schoenen aan want er zijn best wat steilere paadjes en soms loop je ook over losse stenen. Aan de parking beneden is er een barretje met een terras.

 

Enkele foto’s: