Een van de hoogtepunten tijdens onze rondreis in Noorwegen was het bezoek aan Nigardsbreen, de gletsjer die in het Jostedal ligt en makkelijk te voet bereikbaar is. Als je enkel het lagere gedeelte bezoekt, kan je dat gerust op eigen houtje ondernemen. Voor langere wandelingen is begeleiding aangewezen.

Nigardsbreen is een van de 50 verschillende gletsjertongen van Jostedalsbreen,  met ziijn 487 km² de grooste gletsjer op het Europese vasteland.

Bij aankomst passeer je het bezoekerscentrum waar je iets kunt drinken en een tentoonstelling over het natuurpark kunt bekijken.

We parkeren onze auto een beetje verder op de parking en krijgen meteen een mooi zicht op het blauwe ijs van de gletsjer.

Er bestaan 2 mogelijkheden om naar het ijs te geraken. Ofwel met een boottochtje van ongeveer 15 minuten, ofwel te voet. Sportief als we zijn kiezen we voor de wandeling. Het is vakantie, we hebben tijd en het traject is mooi. Naarmate we het ijs naderen verandert het wandelen in klauteren. Stevig schoeisel is daarom geen overbodige luxe. En ook warmere kleding is een must.

Algauw worden onze inspanningen ruimschoots beloond.  De ijsmassa is ongelooflijk indrukwekkend en heft een prachtige blauwe kleur.
Het donderende geluid dat het ijs maakt, geeft de hele setting een dramatisch karakter.

Geniet even mee:

 

Praktisch:

  • De gletsjer ligt in Luster, niet ver van Gaupne.
  • Je kan alleen de gletsjer op onder begeleiding. Tickets koop je in het bezoekerscentrum.
  •  Het boottochtje naar de gletsjer is betalend. Te voet is het gratis.

Boeken: